fbpx

Kako je bilo na meetup-u o funkcionalnom programiranju u C++-u

Nakon naporne radne nedelje svi uglavnom iščekuju dva (i četvrt) dana odmora od bilo čega što je u vezi sa poslom. Ili nije baš tako, jer kako drugačije objasniti ispunjene prostorije Startit Centra u Beogradu, u petak prvog marta u šest popodne. Očigledan razlog — džabe krofne i kraft pivo.

I to ne bilo koje već čuvene Nutanix krofne

Nešto dublji razlog — izuzetno interesantna tema o funkcionalnom programiranju u programskom jeziku C++ o kojoj je govorio dr Ivan Čukić, predavač na matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i programer sa deceniju i po iskustva — u najmanju ruku osoba koja ima mnogo toga da kaže o temi budući da je izdao i knjigu istoimenog naziva.

I to ne bilo koje već čuvene Nutanix krofne

Meetup je otvorio Aleksandar Anđelković iz Nutanixa koji se u nekoliko rečenica zahvalio brojnim zainteresovanim posetiocima i predstavio kompaniju koja je u drugoj polovini prošle godine ušla na srpsko tržište izvršivši akviziciju startup-a Frame. Napomenuo je da je razlog što se Nutanix odlučio da stane iza ovog događaja upravo taj što se unutar Nutanixa C++ koristi za rešavanje brojnih situacija kao što su driveri za storage i dodatne eksterne uređaje, za komponente na serveru koje kontrolišu mašine i strimuju sliku nazad u browser, za desktop verziju klijenta koja je neophodna kada korisnici žele da koriste smart cards ili lokalne uređaje kojima browser nema direktan pristup, ali i za mnoge druge.

Nakon uvodnog izlaganja glavnu ulogu je preuzeo Ivan koji je u narednih skoro sat vremena održao kvalitetno, ali i veoma zanimljivo (čak i onima koji nemaju previše dodirnih tačaka sa svetom programiranja) predavanje sa mnoštvom elegantnih i slikovitih primera kojima je približio najnovije trendove u svetu funkcionalnog programiranja u C++.

Posle predavanja i pitanja publike, prešlo sa na sledeći uobičajen korak kada su ovakvi događaji u pitanju – networking (eufemizam za uživanje u krofnama, pivu i razmeni mišljenja o… krofnama i pivu).

Utisci sa meetup-a su sjajni, te koristimo priliku da se zahvalimo publici na velikom odzivu, Ivanu na vrhunskom predavanju i beogradskom Startit Centru na logistici. Vidimo se nekom drugom prilikom.

Deo atmosfere sa meetup-a možete videti u galeriji ispod. Takođe, u komentarima možete ostaviti predloge za teme koje biste voleli da čujete na narednim meetup-ovima.